K usnadnění používání tohoto webu používáme cookies.
Pokud chceš vědět víc o tom, jak cookies fungují nebo jak změnit jejich nastavení, klikni na odkaz „Zásady týkající se cookies“.
Pokračováním v prohlížení tohoto webu vyjadřuješ souhlas s používáním cookies dle definice v části „Zásady týkající se cookies“.

Přijmout cookies
 

Recepty – co do piknikového koše

RECEPTY – Co do piknikového koše?          

 

PIKNIKOVÝ KOŠ PRO RODINU S DĚTMI (4 porce)

Piknikový koš pro rodinu s dětmi

Co vše si zabalit s sebou:

  • – Zeleninový salát s kuřecím masem, bagety
  • – Sýry, klobásky (dle chuti), hroznové víno
  • – Ovoce dle chuti (lesní ovoce, jahody, třešně, jablka, hrušky, banány)
  • – Mátová jogurtová pěna z bílé čokolády + Kolonáda tradiční lázeňské oplatky oříškové 200 g
  • – Domácí citrónová limonáda

 

Zeleninový salát s kuřecím masem

Kuřecí prsíčka, směs zelených salátů (hlávkový, dubový salát, trhaný salát, rukola, polníček, baby špenát, červená čekanka), cherry rajčátka

Zálivka: olivový olej, citron, med, česnek, hořčice, sůl

Smícháme několik druhů salátů, větší listy natrháme na menší, vložíme kousky nakrájených na oleji osmahnutých kuřecích prsíček, zalijeme zálivkou a promícháme.

Příprava zálivky: do 3 lžic olivového oleje nakapeme šťávu z jednoho citronu, vmícháme lžíci medu, rozetřené 2 stroužky česneku, půl lžíce plnotučné hořčice, špetku soli a dobře promícháme (nejlépe v malé zavařovací skleničce zavřené víčkem).

 

Mátová jogurtová pěna z bílé čokolády

Velký bílý jogurt 500 g, bílá čokoláda 150 g, mátový sirup - polévková lžíce

Postup: Ve vodní lázni rozpustíme bílou čokoládu, do té poté vmícháme bílý jogurt a lžíci mátového sirupu, necháme vychladnout a vložíme do termosky. Servírujeme s lístky čerstvé máty.

 

Domácí citrónová limonáda

3 citróny, perlivá voda 1 L, cukr krystal: 2 lžíce

Postup přípravy: Nastrouháme kůru z dobře umytých citrónů, poté citróny zbavíme zbytku kůry a nakrájíme je na malé kousky. Dále nasypeme cukr a rozmixujeme ponorným mixérem. Nakonec zalijeme perlivou vodou, přelijeme do skleněné, uzavíratelné lahve, zavřeme a dobře promícháme.

 

PIKNIKOVÝ KOŠ PRO NĚKOLIK PŘÁTEL

Piknikový koš pro přátele

Co vše si zabalit s sebou:

  • – Sendviče s uzeným lososem
  • – Sendviče s prosciutem a rukolou
  • – Slaný koláč (quiche) s kozím sýrem, sušenými rajčaty a bazalkou
  • – Klobásky (dle chuti)
  • – Olivy
  • – Kolonáda lázeňské oplatky oříškové 200g, směs lesního ovoce
  • – Domácí citronáda
  • – Růžové nebo červené víno

 

Sendviče:

Bagetky, olivový olej, prosciuto, mozzarella, plátky uzeného lososa, citron, sezam

Postup: Sendviče připravíme z bagetek, které rozkrojíme a pokapeme olivovým olejem. Podle chuti vložíme listový salát, na něj poklademe plátky uzeného lososa, můžeme pokapat citronem a posypat sezamem. Nebo vložíme rukolu, na ni plátky prosciuta, případně plátky mozzarelly. Nakonec bagetu zabalíme do ubrousku a propíchneme na skrz dlouhým, k tomu určeným párátkem.

 

Slaný koláč (Quiche)

1 balení listového těsta, 300 g kozího žervé, 250 g zakysané smetany, 100 ml smetany na šlehání, 6 vajec, sušená rajčátka, cherry rajčátka, rukola, špetka soli, bylinky (bazalka, tymián, šalvěj, …)

Postup přípravy: Těsto vložíme do kulaté nejlépe keramické formy, vlijeme do něj předem připravenou hmotu, kterou umícháme z kozího žervé, zakysané smetany, smetany na šlehání, vajec, bylinek a soli. Dále pokládáme sušená rajčátka, cherry rajčátka, rukolu a dáme zapéct do trouby na 35 minut při 170 stupních Celsia. Ozdobíme čerstvou bazalkou.

 

PIKNIKOVÝ KOŠ PRO ZAMILOVANÉ

Piknikový koš pro zamilované

Co vše si zabalit s sebou:

  • – Bagety (ciabaty) s mozzarellou, čerstvým pestem a sušenými rajčaty
  • – Bagety (ciabaty) s prosciutem a rukolou
  • – Bagety (ciabaty) s kozím sýrem, čerstvým pestem a sušenými rajčaty
  • – Sýry, olivy, hroznové víno
  • – Kolonáda lázeňské oplatky oříškové 200 g
  • – žlutý meloun a vodní meloun
  • – Sekt, čerstvé jahody

 

Bagety:

Bagety (nebo ciabaty), olivový olej, zelený salát, kozí sýr nebo mozzarella, čerstvé pesto, sušená rajčátka, prosciuto, rukola, šunka

Příprava: Bagety nebo ciabaty rozkrojíme a pokapeme olivovým olejem. Dovnitř vložíme listy zeleného salátu, na něj pokládáme buď kozí sýr nebo mozzarellu, případně další sýry podle chuti, potřeme čerstvým pestem, přidáme sušená rajčata a přiklopíme. Obdobně bagetu s prosciutem rozkrojíme, pokapeme olivovým olejem, poklademe dostatkem rukoly, plátky šunky a ještě znovu pokapeme olivovým olejem.

 

Čerstvé pesto:

2 hrsti lístků čerstvé bazalky, panenský olivový olej - ½ dcl, hrst piniových oříšků, hrst nastrouhaného parmezánu. Vše smícháme a rozmixujeme.