Jak šel čas s lázeňskými oplatkami

Počátky


Duchovní začátky

Za předchůdce lázeňských oplatek lze považovat hostie. Ty byly už od středověku vyráběny na otevřeném ohni v kovových kleštích zvaných oplatečnice, které se později začaly používat i pro pečení klasických oplatek.


LEGENDA O VZNIKU OPLATEK

Traduje se, že za vznikem lázeňských oplatek stál šikovný kuchař z kláštera v Teplé, který jednou dostal za úkol připravit pro hosty zákusek. Napadlo ho využít oplatečnici na pečení hostií a těsto z vody a mouky vylepšit přidáním cukru a mléka a nasypat mezi ně směs oříšků, cukru, skořice a dalšího jemného koření. A lahodná pochoutka byla na světě.

1856


Výroba v Mariánských Lázních

Oplatky patří už neodmyslitelně k životu v českých lázních. V Mariánských Lázních se výroba této speciality datuje už od roku 1856

1897


Legendární cukrářská rodina

První české cukrářství v pohraničí, kde se pekly pravé mariánskolázeňské oplatky, patřilo rodu Wittmayerů. Zakladatelem slavné cukrářské rodiny byl František Wittmayer. Jeho výrobky patřily od konce 19. století mezi nejvyhlášenější sladkosti v zemi.

1923


O vynálezci čokoládových oplatek

Nejvýznamnější osobností poválečné historie výroby lázeňských oplatek v Čechách byl Josef Homolka. Ten vyrobil první čokoládové lázeňské oplatky ve stejném roce, kdy bylo v Československu zahájeno rozhlasové vysílání.

1948


Poválečné období

Po druhé světové válce přešla výroba lázeňských oplatek z rukou soukromníků do státem řízených továren. Tradice jejich výroby ale nebyla přerušena. Od roku 1950 se jejich výroba soustředila do prostor bývalé kavárny Victoria v Mariánských Lázních.

1958


Tradiční trojhránky

Na sklonku 50. let se začaly vyrábět lázeňské trohránky. Původně byly krájené ručně okružní pilou. Od roku 1961 pak přišlo mechanizované strojové krájení.

1970 - 1972


Přejmenování továrny

Na začátku 70. let došlo k modernizaci a mechanizaci výroby oplatek. V roce 1974 se továrna rekonstruovala a mariánskolázeňský podnik získal svůj dodnes používaný název Kolonáda.

2014


Nejnovější produkt

Do rodiny Kolonáda přišel zatím poslední přírůstek. Oblíbené kakaové oplatky plněné vanilkovým krémem.

SOUČASNOST


Sladká tradice v moderním hávu

Lázeňské oplatky Kolonáda jsou díky své kvalitě stále těmi nejvyhledávanějšími. Tajemství jejich úspěchu tkví v ověřené receptuře a přísně dodržované technologii výroby, která vyžaduje péči a čas.

Výroba oplatek

Výroba oplatek má tradici a historii, která sahá až do 19. století. Součástí výroby jsou pečicí formy z bronzu. Pláty kulatých oplatek zrají při určité teplotě a vlhkosti vzduchu až čtyři týdny a oříšková směs se před spékáním sype ručně dodnes. V prostorách továrny pak existují místnosti jako zvlhárna, naplňárna nebo voňavá spékárna.

100vw xs:428px sm:536px md:836px lg:1136px