Používáme vlastní cookies i cookies třetích stran, abychom Vám umožnili lepší procházení stránkou, a k analýze Vašeho chování při procházení stránkou. Pro více informací a získání konfugurace vyberte stránku Politika Cookies. Pokud budete pokračovat v procházení stránek, vyjadřujete souhlas s těmito podmínkami.

Přijmout cookies Co jsou cookies?
 

Lázeňské oplatky v průběhu staletí

1856

Lázeňské oplatky neodmyslitelně patří k lázeňskému životu. Prameny z konce 18. století uvádí, že oplatky byly mezi měšťany oblíbenou sladkou delikatesou. V Mariánských Lázních se rozmach výroby této speciality datuje už od roku 1856.

lazensky-zivot

Předchůdcem lázeňských oplatek byly pravděpodobně hostie. Hostie byly už od středověku vyráběny na otevřeném ohni v kovových kleštích zvaných oplatečnice. Později se oplatečnice začaly používat i pro pečení kulatých oplatek. Byly zdobené reliéfy, letopočty nebo jménem výrobce oplatek.

oplatecnice

Legenda o vzniku oplatek

Podle legendy z 19. století stál za vznikem lázeňských oplatek jeden šikovný kuchař z premonstrátského kláštera v Teplé. Když jednou dostal za úkol připravit pro hosty zákusek, napadlo ho využít oplatečnic na pečení hostií. Jednoduché těsto z vody a mouky vylepšil přidáním cukru a mléka a mezi upečené oplatky nasypal lahodnou směs oříšků, cukru, skořice a dalšího jemného koření. Oplatky potom spekl dohromady. Vznikl tak lahodný pamlsek. 

legenda

1897

Nejznámější cukrářský rod

Mezi nejvyhlášenější sladkosti od konce 19. století patřily bezesporu výrobky Františka Wittmayera, který byl zakladatelem známého cukrářského rodu. František Wittmayer se vyučil řemeslu v Mariánských Lázních. Šlo o první české cukrářství v pohraničí, kde se pekly pravé mariánskolázeňské oplatky.

nejznamejsi-rod

1923

Vynálezce čokoládových oplatek

Nejvýznamnější osobností poválečné historie výroby lázeňských oplatek v Čechách byl Josef Homolka (1892-1988), který získal zkušenosti s výrobou lázeňských oplatek v Mariánských Lázních. Tři roky strávil experimentováním, než se mu podařilo připravit první várku čokoládových oplatek.

vynalezce

1948

Poválečné období

Po druhé světové válce přešla výroba lázeňských oplatek z rukou soukromníků do státem řízených továren, tradice výroby mariánskolázeňských oplatek ale nebyla přerušena.

Od roku 1950 se výroba oplatek soustředila do prostor bývalé výletní kavárny Victoria v Máchově ulici v Mariánských Lázních. Zde se začíná koncem 50. let vyrábět novinka, lázeňské trojhránky. 

tovarny

1970 - 1972

Modernizace továrny

Výroba oplatek se dále modernizuje, zavádějí se poloautomaty na pečení a výroba těsta je mechanizována. Továrna se rekonstruuje a v roce 1974 získává mariánskolázeňský podnik svůj dodnes používaný název Kolonáda.

moderni-vyroba

2016

Sladká chuť tradice v současnosti

Tradiční lázeňské oplatky Kolonáda jsou díky své kvalitě stále těmi nejvyhledávanějšími. Tajemství úspěchu tkví v ověřené receptuře a přísně dodržované technologii výroby, která vyžaduje potřebnou péči a čas. Pečicí formy jsou vyrobeny z bronzu, pláty kulatých oplatek zrají při určité teplotě a vlhkosti vzduchu až čtyři týdny a před spékáním se oříšková směs sype i dnes ručně.

oplatky-2015

Vaše oblíbená pochoutka oslavila v roce 2016 již  160 let!

oplatky-2016